select your language

Plebaan Chris Bergs op tv met Geloofsgesprek over de Eendrachtskapel

Plebaan Chris Bergs op tv met Geloofsgesprek over de Eendrachtskapel

08 / 10 / 2017

(Foto: Ramon Mangold)

“Dit is het oudste katholieke kerkgebouw in Rotterdam, dat nog steeds als zodanig in gebruik is. Bijzonder aan de kerk is ook dat hij heel verborgen ligt in de stad.” Op zondag 8 oktober spreekt plebaan Chris Bergs met Leo Fijen in het Geloofsgesprek over de Eendrachtskapel.

“Als je als toerist de Euromast ingaat, kun je de twee torentjes van de kapel goed zien. Maar als je door de Witte de Withstraat loopt, de uitgaansstraat hier, zie je hem niet, ingeklemd als hij is tussen de huizen.” De kapel is in 1871 gebouwd, na het herstel van de bisschoppelijke hiërarchie (1853). Chris Bergs: “In de stad Rotterdam, met alle bedrijvigheid, heeft men toen gezegd: er moet een plek zijn van stilte en gebed.” Een aantal rijke katholieke families maakte de bouw financieel mogelijk. De zusters van de Eeuwigdurende Aanbidding in Brussel werden uitgenodigd en verzorgden met hun gemeenschap de eucharistische aanbidding. Dat deden ze tot in de jaren ’80 van de vorige eeuw.

Chris Bergs herinnert zich hoe hij als kind met zijn moeder naar de zusters ging: “Die grote gangen en dat geweldige gebouw waren indrukwekkend. Mijn moeder heeft me geleerd over de zusters. Het was een plek van stilte en aanbidding en de zusters deden ook aan diaconie en missie. Op deze plek zijn ook Belgische vluchtelingen opgevangen in de Eerste Wereldoorlog en later hebben allerlei migrantenparochies onderdak gehad in de kapel.”

Zijn vader was er koster. Toen hij stierf, vond zijn uitvaart plaats vanuit de Eendrachtskapel. Chris Bergs zelf leidde als priester die viering: “Vanachter dit altaar,” vertelt hij. Vele gelovigen en vrijwilligers hebben de kapel al die jaren in stand gehouden en priesters hebben er al die jaren de eucharistie gevierd. Het is een indrukwekkend gegeven, benadrukt Chris Bergs, al die mensen die er hebben gekerkt en vrijwilliger waren. “En al die priesters van toen, die dat in alle moeilijke tijden van de kerk gewoon maar deden, die de mis opdroegen, de mensen ontvingen. Doe dat maar gewoon. Door alle woelige tijden heen, het gewoon doen.”

Nog steeds is de Eendrachtskapel een aanbod in deze rumoerige en drukke stad. “Als ik hier naartoe rij met de auto door het drukke centrum, moet je altijd weer zien dat je op tijd komt met alle verkeer. De terrassen zitten vol en worden ook steeds groter. En dan kom je in de stilte van deze kapel. Er staat een altaar klaar. Er wordt gebeden, de mis gevierd, biecht gehoord en koffie gedronken na de mis. Dat is het zo’n beetje. Het is even tot jezelf komen. Op zaterdag komen de mensen binnen met hun boodschappentassen en gaan daarna weer verder.” Een plek van stilte doet wat met de mens. “Jezus leert mij dat we niet het centrum zijn. Hij is onze broeder en mens met ons mensen. En Hij wijst ons altijd ook naar boven, naar God. Inderdaad, we nemen een bescheiden plek in. We moeten ons deel bijdragen, maar we hebben niet het laatste woord.”

Eendrachtskapel Rotterdam

Op woensdagen is er om 12.00 uur aanbidding. Op vrijdagen en zaterdagen is er om 12.00 uur aanbidding met aansluitend de viering van de eucharistie. Elke zondag is er om 18.00 uur een Engelstalige mis.