select your language

12-13 maart: 24 uur aanbidding en gebed voor slachtoffers coronapandemie

12-13 maart: 24 uur aanbidding en gebed voor slachtoffers coronapandemie

01 / 03 / 2021

(Foto: Ramon Mangold)

Op vrijdag 12 maart sluiten de Nederlandse bisschoppen aan bij de gebedsestafette van bisschoppen in Europa voor de slachtoffers van de coronapandemie. De gebedsestafette is een initiatief van de vergadering van Europese bisschoppenconferenties (CCEE).

De CCEE maakte een indeling, waarbij de Nederlandse bisschoppenconferentie vrijdag 12 maart kreeg toebedeeld. Deze datum valt deels samen met de “24 uur voor de Heer” op 12 en 13 maart. Dat wil zeggen dat op meerdere momenten tijdens de “24 uur voor de Heer” gebeden zal worden voor de coronaslachtoffers, in de nabijheid van het heilig Sacrament. Al eerder was het voornemen in het bisdom Rotterdam om bij de eucharistische aanbidding in het kader van de “24 uur voor de Heer” ook te bidden om nieuwe roepingen tot het priesterschap en het diaconaat, omdat op zondag 14 maart de online Oriëntatiedag plaatsvindt van Vronesteyn.

De “24 uur voor de Heer” worden in de stad Rotterdam gehouden in de Eendrachtskapel. De 24 uur aanbidding worden uitgezonden via de livestream van de Eendrachtskapel, zodat iedereen de aanbidding kan volgen en ook na het ingaan van de avondklok om 21.00 uur vanuit thuis mee kan bidden.

Het bisdom stelt een gebedskaart beschikbaar. De internationale gemeenschap van de Eendrachtskapel begeleidt het gebed tijdens de “24 uur voor de Heer” en doet dit samen met studenten van Vronesteyn. Op vrijdag 12 maart sluiten de paters dominicanen uit Rotterdam aan bij het gebed met de completen om 20.00 uur. Pater Steenvoorde o.p. is als priester verbonden aan de internationale studentengemeenschap die kerkt in de Eendrachtskapel.

Bisschop van den Hende opent de “24 uur voor de Heer” op vrijdag 12 maart om 12.45 uur met een eucharistieviering. De bisschop sluit het gebed ook af, op zaterdag 13 maart met een mis om 12.45 uur. Er is biechtgelegenheid op vrijdag 12 maart van 14.00 uur tot 20.00 uur en op zaterdag 13 maart van 10.00 uur tot 12.00 uur.

De “24 uur voor de Heer” nodigen ertoe uit het sacrament van boete en verzoening te vieren in een context van eucharistische aanbidding. In 2015 nam paus Franciscus het initiatief op in de bul Misericordiae vultus, waarin hij het Heilig Jaar van de Barmhartigheid afkondigde. Daarna is het elk jaar onderdeel geweest van de Veertigdagentijd als voorbereiding op Pasen.