select your language

Voorlopige stop vieringen en bijeenkomsten in de Eendrachtskapel

Voorlopige stop vieringen en bijeenkomsten in de Eendrachtskapel

31 / 10 / 2023

De Eendrachtskapel (Eendrachtsstraat 95 in Rotterdam) wordt voorlopig gesloten voor alle liturgische vieringen en bijeenkomsten. Dit is besloten door het bestuur van de Eendrachtskapel na een inspectie door Constructiebureau De Prouw BV.

De inspectie vond plaats op verzoek van het bestuur van de Eendrachtskapel, nadat op de vloer van de kapel enkele losse delen van de gewelven waren aangetroffen. Het gaat om stukken pleisterwerk en kleine delen uit de boog van een gewelf.

De conclusie van het constructiebureau, na overleg met het bisschoppelijk adviesbureau bouwzaken dat het bestuur van de Eendrachtskapel hierin adviseert, is dat er geen liturgische vieringen en bijeenkomsten plaats kunnen vinden in de Eendrachtskapel en deze gesloten moet worden voor publiek, gezien de situatie en het risico op nieuwe brokken steen die mogelijk nog naar beneden kunnen vallen in het middendeel van de kapel.

Op korte termijn wordt bekeken in welk kerkgebouw de eucharistievieringen voortgang kunnen vinden. In de Eendrachtskapel wordt op vrijdagen en zaterdagen de eucharistie in het Nederlands gevierd, met voorafgaand rozenkransgebed en eucharistische aanbidding. Op zondagen komt de internationale studentengemeenschap samen voor de Engelstalige mis. Op woensdagen wordt de rozenkrans gebeden. De zaal van de pastorie kan hiervoor wel gebruikt worden.

Constructiebureau De Prouw BV. geeft aan dat de schade aan de kapel ontstaat door het langzaam verzakken van de Eendrachtskapel. Er is alleen schade aan de binnenzijde van de kapel. In de straatgevel van de kapel zullen enkele stenen los worden gemaakt. Daarmee ontstaat ruimte in de voorgevel om verdere verzakking op te vangen. Er is daarbij geen risico op schade aan de omgeving en voor omwonenden.

(Foto: Ramon Mangold)